Contact Us

FB : Door Gift Budget Murah Personal FB : Sis Noie Craft Instagram : sis noie craft Whassap : 0197869165

About Me

My photo
:.Aku adalah seorang wanita biasa yang hidup dengan menulis untuk berbicara.: p/s : jika sesiapa ade pertanyaan atau verita nak dikongsi bersama boleh ler email kan pada saya di teddy_bear81@ymail.com

Tuesday, January 25, 2011

:. Sejarah Facebook .:


Aku ni bukan ler terror sangat bab2 Fb ni..
juz nak share skit info mengenai Facebook ni..
tenu ramai yang dah tahu..
so.. ni kira untuk korang2 yang belum tahu tu yer..

Facebook ni mulai menjadi sebutan pada tahun 2004. Facebook di asaskan oleh
Mark Zuckerberg bersama tiga rakan serumahnya
Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz dan Chris Hughes.
Agak2 bagaimana nama Facebook ni tercipta ea?
Mengikut apa yang aku baca Facebook ni sebenarnya berasal daripada nama timang-timangan yang digunakan untuk buku-buku yang diserahkan oleh pihak pentadbiran universiti untuk penuntutnya terutama di Amerika Syarikat. Ia diserahkan pada permulaan tahun pembelajaran akademik dengan tujuan untuk membantu penuntut saling mengenali antara satu sama lain.
Pada awalnya keahliannya hanya terhad kepada penuntut Universiti Harvard dan kemudiannya ia tersebar ke kolej2 lain di kawasan Boston, Liga Ivy dan Universiti Stanford.
Fb kini terus berkembang sehingga kini ianya boleh digunakan oleh sesiapa sahaja yang berumur 13 tahun ke atas. Apa yang aku tahu kini web ini telah dianggotai lebih 400 juta pengguna yang aktif dari seluruh dunia..
ntah2 sekarang ni dah makin lebih kot..


Korang macam mana?
ade tak akaun Fb?
hehehe kalau ade.. meh le add aku yer..
teddy_bear81@ymail.com

2 comments:

nfahk said...

patut tengok movie "Social Network". semua cerita pasal permulaan facebook. dulu dikenali sebagai "thefacebook" :)

zaty luvlianncezzz said...

apa2 pn tenx kat mark zuckerberg

hehe