Contact Us

FB : Door Gift Budget Murah Personal FB : Sis Noie Craft Instagram : sis noie craft Whassap : 0197869165

About Me

My photo
:.Aku adalah seorang wanita biasa yang hidup dengan menulis untuk berbicara.: p/s : jika sesiapa ade pertanyaan atau verita nak dikongsi bersama boleh ler email kan pada saya di teddy_bear81@ymail.com

Thursday, February 17, 2011

:. Cara Mengatasi Malware di Blog .:


Baru2 ni.. blog aku di serang malware!..
memang frust gila..
sampaikan aku jadi malas nak menulis..
aku faham mcm mana perasaan korang yang menghadapi masalah macam aku ni..
so.. ade yang mintak aku kongsi mcm mana aku wat tuk hapuskan virus degil ni..
aku cuba le terangkan walaupun aku kurang arif sebagai guru ni yer..

Untuk mengatasi/menghilangkan Label Badware/Malware dalam SERP Google, maka anda perlu melakukan beberapa hal, di antaranya:

1. Melakukan pembersihan script malware/badware pada script website anda

2. Meminta review pada pihak stopbadware.org

3. Meminta review pihak Google

Khusus untuk poin yang ke 3. yaitu Meminta review pihak Google, caranya adalah

· Anda harus memiliki account di google, bisa berupa account email di gmail.com.

· Masuk ke http://google.com/webmasters/tools

· Daftarkan website anda di google webmaster tools lalu lakukan verifikasi/verify. Anda harus membuat file html dari notepad, isinya cukup kosong saja, dan di save as semisal: googlefc91be7d5e697d70.html verifikasi tersebut masing-masing akan anda dapatkan setelah anda mendaftarkan website anda. File .html tersebut kemudian anda upload ke dalam directory website anda ( mis : public_html ) :



· Setelah diupload kemudian ter verify silah\kan masuk menu Overview dan klik linkReview site

Dalam waktu 2 x 24 Jam, pihak stopbadware.org akan mereview website anda dan jika website anda memang sudah bersih dari malware/badware maka mereka akan menghubungi google, setelah itu Google akan melakukan review secara langsung. Setelah mereka menyatakan website anda benar-benar bersih maka Label Badware/Malware dalam SERP Google akan segera di hilangkan, lama proses penghapusan Label ini membutuhkan waktu 2×24 jam.


blog aku dalam masa 24 jam telah di review dan sekarang dah ok..

korang yang mengalami masalah ni try le guna yer..

kalau tak leh juga.. korang add fb aku..

nanti leh chat2 sama



5 comments:

peaNut said...

ohhh...tengkiu so much sbb sudi share ni kak...

noie said...

huhuhu cuba tau... kalau x leh add si nyer fb nanti kiter borak sana :)

Matika said...

ha3..mamat bru je kena smlm..nsib baik dpat diatasi..

Faid Azman said...

salam,,,akak sy xblh pun nk wt... npe ea... bile dia suruh apporve html tu sy trus blur... blh bntu x kak

noie said...

faid dah verify blog tu belum?
verify guna cara ape? x silap akak ade 3 cara kan..kalau x leh guna html cuba guna yg leb plak..